Pikavippi toisin päin, mirkolaina, tukilaina? Yhdysvaltalainen kiva.org -nettisivusto kasvattaa suosiotaan myös Suomessa. Nettisivuston kautta voi suomalainenkin tukea köyhien maiden yrittäjiä pienillä internetlainoilla. Sivustolla yksityinen auttaja voi valita itse mieleisensä tuen kohteen eli yrittäjän, joka kysyy lainaa esimerkiksi kanojensa lääkitykseen. Paikalliset avustusjärjestöt ovat valinneet sivustolle esille yrittäjiä, jotka kertovat tarpeistaan. Sivustolla rahan lainaaja voi itse seurata rahojensa käyttöä, kohteet raportoivat yritystoimintansa edistymisestä ja mukana rahojen takaisin maksussa ovat myös paikallisjärjestöt. Rahat muutoin palautetaan takaisin ilman korkoa, ja tämän hetken takaisinmaksu prosentti on 98!

Kivan kautta lainaaminen koetaan vaihtoehdoksi kehitysavulle. Mielekkääksi nähdään se, että voidaan tukea paikallisia yrittäjiä ja auttamaan heitä joka päiväisen leivän ansaitsemisessa. Tuetaan yrittämään. Tälläisen kanavan kautta uskotaan löytyvän ihan uudenlaisia ihmisiä innostumaan enemmänkin kehitysavusta.

Ihan uudesta asiastahan ei suinkaan ole kyse, sillä Kiva on perustettu jo vuonna 2005 Yhdysvalloissa. Ja teille, jotka ihmettelette Kiva-nimeä, se on swahilia ja tarkoittaa yhteinäisyyttä tai samanmielisyyttä. Lainaajien ja lainojen määrä on jo massiivinen, joten turvallisin mielin vain mukaan!